Suomi kuuluu nyt Pohjoismaiden permakulttuuri-instituuttiin

Suomi kuuluu nyt Pohjoismaiden permakulttuuri-instituuttiin

Helmikuussa 2019 Oslossa järjestetyssä Pohjoismaiden permakulttuuri-instituutin kokouksessa tapahtui suomalaisten kannalta suuria, sillä Suomi haki jäsenyyttä ja myös sai sen.
 
Pohjoismaiden permakulttuuri-instituuttiin, The Nordic Institute of Permaculture, kuuluivat ennen tätä Norjan, Ruotsin ja Tanskan kansalliset permakulttuuriyhdistykset, ja nyt myös Suomen yhdistys on mukana porukassa!

Merkittävää tämä on siksi, että instituutin jäsenmaiden permakulttuuridiplomiprosessi (Diploma in Applied Permaculture Design, permakulttuurikouluttajan ja -suunnittelijan diplomi) on yhtenäinen. Yhteistyössä on voimaa varsinkin, kun monissa maissa on tällä hetkellä vain muutamia diplomin suorittaneita – Suomessakin vain yksi.
 
Kokous pidettiin Oslossa ja oli kolmipäiväinen. Kokous aloitettiin kansallisten permakulttuuriyhdistysten esityksillä, mitä viime vuoden aikana oli tapahtunut ja mitä kukin yhdistys oli tehnyt.

  • Tanskan yhdistys oli kasvanut reilusti kahdella sadalla jäsenellä (nyt n. 700 jäsentä) ja uutiskirje oli otettu käyttöön.
  • Ruotsin yhdistyksessä oli haettu hankerahaa EU:lta, ja monen vuoden yrittämisen jälkeen myös saatu sitä.
  • Norjassa järjestettiin vuoden 2018 Pohjoismaiden permakulttuurifestivaali. Huom! Vuoden 2019 festivaali pidetään Tanskassa 26.-28.7. - kannattaa laittaa päivämäärä jo talteen ja tutustua sivuihin: Nordic Permaculture Festival 2019

 
Toisena päivänä pidettiin Jona Elfdahlin diplomiesitys. Instituutin diplomiprosessiin kuuluu valmiin työn esittely vuosikokouksessa, ja tänä vuonna esityksiä oli vain tämä yksi. Jona sai diplomin – onnittelut!
 
Seuraavaksi osallistujat saivat pikakurssin sosiokratiaan eli useassa permakulttuuriyhdistyksessä käytössä olevaan päätöksenteko- ja organisaatiomalliin aiheella ”mitä voimme tehdä löytääksemme inspiroivia tapoja levittää permakulttuuria?” Ryhmä löysikin paljon ideoita ja ratkaisuja, ja oppi sosiokratiaa kuin siinä sivussa.
 
Toinen päivä jatkui retkellä, jossa tutustuttiin paikallisiin permakulttuuria sivuaviin kohteisiin, ja illalla Thomas Krüger ja Céline Huart esitelivät tilaansa ja työtään Latviassa, sekä Norjan metsiensuojeluyhdistys piti esityksen. Illalla pidettiin pienet pirskeet, sillä mitä olisikaan permakulttuuri ilman juhlia!
 
Kolmantena päivänä keskusteltiin LAND-keskuksista ja instituutin asioista. Prosessi, jolla kohde voi hakea LAND-keskukseksi käytiin läpi. LAND on lyhenne sanoista Learning, Action, Network, Demonstration; LAND-keskus on siis paikka, jossa permakulttuuria voi nähdä ja oppia käytännössä. 
 
Instituutin asioista suurin oli Suomen liittyminen mukaan! Ohjelma päättyi kokouksessa vierailevan  Norjan Extinction Rebellionin esityksellä, mikä olikin aika kova pala purtavaksi. Kannattaa tutustua: https://xrebellion.org/
 
Iso kiitos järjestäjille & hienoa olla mukana yhteispohjoismaisessa instituutissa, edistämässä permakulttuuria pohjoisissa oloissa!

Teksti: Suomen Permakulttuuriyhdistyksen varapuheenjohtaja ja kansainvälisistä asioista vastaava Dominik Jais
 
Alkuperäinen teksti englanniksi Dominikin blogissa Beyond Buckthorns https://www.beyondbuckthorns.com/content/nip/meeting-nordic-institute-permaculture-oslo. Lyhennelmä ja käännös: Lumia Huhdanpää-Jais

Kuva: Norsk Permakulturförening