LAND-Verkosto

Image
LAND Logo Suomi

Permakulttuuri on kestävien elinympäristöjen suunnittelumenetelmä, jota voi soveltaa missä vain. Paras tapa ymmärtää permakulttuuria on päästä näkemään, miten se toimii käytännössä. Tätä varten on olemassa kansainvälinen permakulttuurin mallikohteiden verkosto LAND (Learning, Activity, Network & Demonstration).

LAND-verkostoon voi kuulua vaikkapa maatiloja, puutarhoja tai yhteisöprojekteja, jotka toteuttavat permakulttuuria kattavasti. LAND-keskukset esittelevät permakulttuuria monipuolisesti ja innostavalla tavalla käytännössä esimerkiksi vierailijoille, harjoittelijoille ja vapaaehtoisille työntekijöille. 

Mallikohdeverkostoon kuuluvat paikat haluavat kehittyä esimerkiksi kestävyydessä, ekosysteemipalveluissa, ruokaturvassa, luontoturismissa ja tekemällä oppimisessa. Paikat voivat myös esimerkiksi antaa mahdollisuuksia kasvattaa omavaraisuutta tai tarjota työmahdollisuuksia maaseudulla. Suomen ensimmäinen LAND-keskus on Turussa Koroisilla Elävän Kulttuurin Koroinen ry:n hallinnoimassa historiallisessa maatilaympäristössä.

LAND-keskusten verkosto on saanut alkunsa Brittein saarilta. Iso-Britanniassa LAND-verkostoon kuuluu jo toista sataa paikkaa, jotka tekevät yhteistyötä markkinoinnissa, koulutuksessa ja kehitystyössä. Viime aikoina  permakulttuurin esittelykeskusten verkosto on alkanut kasvaa muualle Eurooppaan ja Pohjoismaihin.

Suomeen kootaan LAND-verkostoa Tanskan mallin mukaan. Mukaan toivotaan kaikkia tästä toiminnasta kiinnostuneita. LAND-mallikohteet voivat olla monen tyyppisiä, esimerkiksi maatiloja, puutarhoja, kaupunkiviljelmiä, metsäpuutarhoja, pihapiirejä tai palstaviljelmiä, jotka toteuttavat permakulttuuria kattavasti toiminnassaan ja ovat halukkaita esittelemään sitä muillekin. Jokaisen kohteen tulee täyttää tietyt kriteerit, joiden täyttymistä paikassa seurataan arviointikäynneillä. 

Jos kiinnostuit asiasta, ole yhteydessä yhdistyksen LAND-koordinaattoriin. 
LAND-koordinaattori on Marja Nuora.

 

Haluatko LAND-kohteeksi?

Hae LAND-kohteeksi